Siirry pääsisältöön

Pedro-PON pakinoi

Siinä hän nyt seisoo ja selittää. Kertoo kuinka toteutti haaveensa ja otti minut. Pennun hänelle ihan uudesta ja oudosta rodusta. Kyllä hän minut itse asiassa sai - ei ottanut.

- Juu hän on... (ja nippa nappa mamma osaa sanoa sen) Polski ocw eikun owc (tai sitten ei osaa). Ääh, no niitä sanotaan PONeiksi.

Hauskaa, sanon minä! Mutta tässä mä nyt sitten olen, Kuopiossa, itäisessä Suomessa. Reväistynä juuriltani Puolasta. Jos emäntä sanoo mun kotikieltäni risuaidaksi, ei tämän nykyisen kotitienoon kielikään ole ihan helpoimmasta päästä - vae mittee tuumaatte työ?

Mulla on täällä pari kaveriakin - jos nyt kissakin lasketaan kaveriksi. Se on äkäinen otus se. Sähisee mulle aina, vaikka mä vaan haluaisin leikkiä ja riehuakin. 

Sitten on vielä tämä isompi otus - berni. Hottis - hahaa mikä nimi - mä olen sentään Pedro. Onhan se vähän espanjalaistyylinen nimi, kuten kasvattajakin totesi. Sen keksi mun toinen emäntäni Kaisa, joka asustelee sitten tuolla etelämpänä.

Mitähän tuo mamma tuumaa kun se sanoo aina että mä olen "handful". Se päivittelee kun mä haluan tutkia nurmikon läpikotaisin - ja tietysti napata sieltä ruohonleikkuujätteitä. 

Entäs tuo turkki, kyselevät kaikki ihastelijat. Eipä osaa mamma vielä vastata mitään; aika kuulemma näyttää - ja kasvattaja, mutta veikkaanpa että Google myös ja kaikki mahdolliset aviisit kuten PON-info. Onhan se hiukka erilainen turkki kuin tuolla Hottiksella. Katsotaan miten solmussa se vielä on, huh!



Aika kiva kun on kesä ja hurjan paljon tutkittavaa täällä. Tämä mun kaveri Hottis painuu suoraan järveen, jahka ulos pääsee. Putosinpa laiturilta minäkin, onneksi ihan rannan tuntumassa ja Kerttu-tyttö sai mut autettua takaisin.

Me ei Hottiksen kanssa saada vielä leikkiä yhdessä, enpä kyllä ymmärrä miksi. Se on hurja poika juoksemaan, mutta niin olen minäkin. Yletän kyllä jo nuoleskelemaan Hopsun suupieliä ja poskia. Olen kyllä vähän ajatellut laittaa häntä kuriin. 

Olen nyt jo pentukurssin käynyt - diplomia eivät kyllä antaneet, pah! Mua kehuttiin siellä oppivaiseksi kaveriksi. Istu, maahan, seiso, odota, viereen... Sainpa muuten pari kertaa kokeilla nenänkäyttöäkin, semmoisella nosework-tunnilla. Se oli tosi kivaa. Mamma kyllä totesi, että mun kanssa tartteekin kursseja käydä - mitähän lie sillä tarkoitti...

Kun pentukurssi on nyt käyty, luvassa on elokuussa tokokurssi ja syksymmällä näyttelykurssi. Ensimmäinen pentunäyttely on kuulemma kiikarissa. Vähän isompana pääsen hubilityyn(mitähän lie se) tai doboilemaan tai rallytokoilemaan. Sehän vaan mulle sopii! Jahka tuo mamma perässä pysyy.

Mut, palataan! Ja hauskaa kesää kaikille!

Toivottelee,
Pedro mamman kera

P.S. Sitä se mamma vähän harmittelee, että täällä Kuopiossa ei taida olla lajitovereita mulle. Olisi kuulemma kiva tavata ja vaihtaa kokemuksia.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pennusta harrastuskoiraksi

Varsinkin agility-kentiltä tuttu PON-harrastaja Maija Koski kertoo harrastusten aloittamisesta suloisen Una-pennun kanssa. Kun Una tyttönen jäi meille Mimmi-äidin kaveriksi, toivoin siitä uutta harrastuskaveria itselleni. Opettelu perusoppeihin alkoi heti pienenä. Poikien lähdettyä maailmalle, alkoi Unalla leikkikoulu. Joka aamu ennen töihin lähtöä tehtiin joku pikku juttu. Esim. keittiön jakkaran kiertoa tai takatassuilla tasapainoilua tyynylle. Kaikki harjoitukset teimme tarjoamisen kautta, ja ihan pienen hetken kerrallaan. Erilaisia jumppaliikkeitä opeteltiin myös heti ja näin vahvistimme tasapainoa ja Una oppi huomaamaan, että takanakin on tassut joita voi käyttää. Huomasin heti, että Unassa on potentiaalia harrastuskoiraksi. Mikä laji olisi se paras? Peruspohjaa rakennettiin agilityä silmällä pitäen, sekä myös tokoa ajatellen. Agilityyn tarvitaan terverakenteinen koira ja pelkkään agilityyn suuntautuminen olisi voinut olla väärä ratkaisu. Ja toki pennun kanssa kaikki tekem

Kansainvälistä yhteistyötä kasvattajien kesken

Aikana ennen internetiä – kylläpä tunnen itseni vanhaksi! - me kasvattajat kommunikoimme keskenämme maasta toiseen kirjeitse. Lähetimme valokuvia edestakaisin, kerroimme menestyksistä ja vastoinkäymisistä. Vastauksen saaminen kesti viikkoja, joskus kuukauden tai parikin. Vastaavasti suunnitelmat, esim. pentujen tuominen ulkomailta, nartun astuttaminen ulkomailla, tehtiin varsin pitkälle aikavälille ja nopeisiin ratkaisuihin oli vaikea ryhtyä. Puhelimella soittaminen ulkomaille oli kallista ja siksi useimmiten tyydyttiin kirjeenvaihtoon. Internetin käytön yleistyttyä oli helpompi löytää myös eri maalaisten ihmisten puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita ja kotisivuja. Meilläkin kotona alkoi puhelin soida ja puheluja tuli Yhdysvaltoja myöten. Joku ystävällinen sielu halusi vain antaa vinkkejä allergista koiraani varten!  Eräs slovakialainen vanha mies, suojelubokserikasvattaja joka oli sittemmin siirtynyt PONeihin, soitteli minulle sinnikkäästi monen vuoden ajan, kehui Miklosta j

PONit bloggaavat nyt yhä laajemmalla joukolla!

Uusi vuosi käynnistyy aina uusin suunnitelmin. Pienelle rotuyhdistykselle oman lehden painaminen on työläs ja kallis asia. Vaikka niin mielellämme pitäisimme yllä perinnettä neljä kertaa vuodessa ilmestyvästä PON-infosta, olemme etsineet muita tiedottamisen muotoja. Päätimme vuoden alussa, että PON-infoja julkaistaan jatkossa kaksi kertaa vuodessa ja laajennamme tämän blogin harrastusasioita laajemmalle kertomaan elämästä PONin kanssa. Toivottavasti kerhon jäsenet ja tietysti kaikki muutkin rodusta kiinnostuneet löytävät blogin. Tarkoituksena on julkaista tänä vuonna joka kuukausi jokin mielenkiintoinen juttu, joka kertoo arjesta PONin kanssa. Toimitustiimiin on saatu mukaan rotua reilun vuosikymmenen harrastanut Ulla-Maija Nikko, jolla on pettämätön vaisto löytää jutunaiheita jäsenistöltämme. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia tarinoita saammekaan luettavaksi! Maija Mäki Suomen PON-kerhon hallituksen puheenjohtaja