Siirry pääsisältöön

PON paimenena

Joqu-PONimme on neljä vuotias, ja lampaita meillä on nyt kolmatta kesää, eli koira ei ole pennusta asti tottunut lampaisiin. Myöskään itselläni ei ole ennestään kokemusta paimenkoiran kouluttamisesta. Joqulla oli kuitenkin alusta asti selkeä kiinnostus lampaisiin, ja sen kiinnostus oli erilaista kuin perheemme terrierillä. Terrierillä on voimakas saalistusvietti, eikä sillä ole sen vuoksi mitään asiaa lampolaan tai lampaiden aitaukseen. PONistakin voi olla hauskaa jahdata lampaita ja varsinkin nuori koira tekee tästä helposti leikin. Tämän vuoksi alussa koira on opetellut paimennuksen alkeita vain valvotusti ja juoksuliinassa, jolloin liikaa kuumeneva koira on helpompi saada kontrolliin.


Joqu on melko pehmeä luonteeltaan ja hakee ohjaajasta tukea tekemiseensä. Tämä epävarmuus näkyy vähän epämääräisenä sähläämisenä, mutta siihen auttaa varmasti kokemus. Olemme käyneet myös ulkopuolisessa opissa hakemassa neuvoja. Koiran perustottelevaisuus pitää tietysti olla vahva ja tätä treenaamme myös koko ajan. Pidän siitä että Joqu ei koskaan mene lampaisiin kiinni asti, se ei käy näykkimässä niiden jalkoja, kuten moni kuumempi paimenkoira tekee. Valitettavasti koiriin tottunut iso pässimme on tämän pehmeyden huomannut eikä pidä Joqun paimennusyrityksiä juuri minään. Päinvastoin se lähtee paineistamaan koiraa kääntyen sitä kohti, jolloin koira kyllä antaa periksi. Toistaiseksi siis harjoitellaan vähän helpommilla lampailla.


Paimenkoiran työhön kuuluu muutakin kuin siirrellä lammaslaumoja paikasta toiseen. Koirasta on suuri hyöty myös silloin kun lauma pitää saada pysymään paikallaan. Lampaat pitää saada esim. pysymään aitauksen toisessa päässä, kun sisään ajetaan traktorilla uusi heinäpaali. Tässä meillä vaan on vielä Joqun kanssa opettelemista, kun koira pelkää traktoria ja livistää alta pois ensimmäisenä…

Kun lampaat ovat sisällä lampolassa tai rauhassa laitumella, ei koiralla ole tarvetta välittää niistä juurikaan. Ne voivat aidan raoista nuuskutella toisiaan ja olla ihan kavereita. PON on vartioiva paimenkoira, eli se myös ilmoittaa jos joku ulkopuolinen tulee pihapiiriin. Joqu ei turhia hauku, mutta ajaa kyllä peurat ja naapurin karkuteillä olevat lehmät pois kovaäänisesti. Se on maalla lähes aina vapaana eikä poistu omasta pihapiiristä. Vapaana kuljeskelevia kanojamme se käy välillä hätyyttämässä (jos muuten on tosi tylsää), mutta enimmäkseen nekin saavat kulkea ihan rauhassa.


Jos olisin etsimässä itselleni koiraa vain puhtaasti paimennustarkoitukseen, ei PON luultavasti olisi valintani, mutta tämä rotu sopeutuu monenlaiseen ympäristöön ja toimintaan, ja on meille tärkeä ja rakas perheenjäsen.

Päivi Fält

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogi avautuu!

Tervetuloa Suomen PON-kerhon PON harrastaa -blogiin! Tässä blogissa kahdeksan aktiivista (PON)koiraharrastajaa kertoo harrastuskokemuksistaan; treeneistä, kilpailuista ja kouluttajana toimimisesta. Kirjoitamme inspiraation iskiessä myös yhdistystoiminnasta; esimerkiksi kokeiden ja koulutusten järjestämisestä. Haluamme tällä blogilla nostaa esille polski owczarek nizinnyn potentiaalia monipuolisena harrastuskoirana. PON on Suomessa edelleen melko harvinainen rotu, mutta sitä nähdään tästä huolimatta monilla harrastuskentillä. Tyypillisin harrastusmuoto on näyttelyt - Suomen PON-kanta on maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna erittäin laadukas ja PONit menestyvät näyttelyissä säännöllisesti. Näyttelyiden lisäksi PONista on kuitenkin moneksi; sen kanssa harrastetaan esimerkiksi rallytokoa, tokoa, agilityä, jäljestämistä, raunioetsintää, koiratanssia ja vaikka mitä. PON on luonteeltaan aktiivinen paimenkoira; se nauttii työskentelemisestä ja niistä haasteista, mitä erilaiset harrastukse...

Kun harrastuskoira vanhenee

Koiran ikääntyminen aiheuttaa aina jonkinlaisia muutoksia. Aktiivisen harrastuskoiran kanssa muutokset ovat usein isompia ja omistaja joutuu pohtimaan monia kysymyksiä; miten pitkään koira jaksaa harrastaa, milloin on oikea aika jäädä eläkkeelle ja miten koira siihen reagoi. Itselläni nämä kysymykset alkavat olla pian ajankohtaisia, oma harrastuskaverini Nemi täyttää kohta 8 vuotta. Vaikka se onkin vielä hyvässä kunnossa ja treenaa säännöllisesti, tiedostan, että näin ei todennäköisesti jatku enää montaa vuotta. Harrastaminen pitää aina tehdä koiran ehdoilla, mutta erityisen tärkeää se on ikääntyvän koiran kanssa. Erityisesti fyysisesti vaativissa lajeissa, kuten agilityssä tai pk-lajeissa on tärkeää seurata koiran jaksamista ja palautumista treeneistä ja tarvittaessa keventää niitä. Koira ei usein itse ymmärrä, että jokin harrastus tai liike on sille liian raskas, vaan omistajan on tämä huomattava ja reagoitava siihen. Itse harrastan Nemin kanssa tällä hetkellä l...

Suunnitelmia uudelle vuodelle

Vuodenvaihteen aikoihin tulee usein tehtyä suunnitelmia. Mitä haluaisin harrastaa koirieni kanssa tulevana vuonna? Miten kunkin kanssa tulisi edetä ja millaisia tavoitteita asettaisin? Tuleeko meille pentuja vuonna 2020? Kun suunnitelmia ensin pyörittelee mielessään ja sitten ryhtyy tuumasta toimeen, sitä vallan yllättyy mitä kaikkea onkaan tänä päivänä tarjolla! Netti pursuaa erilaisten koirankoulutusyrittäjien kursseja. Jo aika monella taholla Suomessa saa talvellakin harrastaa sisätiloissa lämpimässä ja siistissä hallissa. Talvi ei enää olekaan ns. treenitauon aikaa kokonaisuudessaan, kuten aikaisemmin tyypillisesti oli kun ns. ulkotreenikausi päättyi esim. agilityn, jäljen ja raunioetsinnän osalta. Monia lajeja voi toki harrastaa talvellakin, kuten hakua, tokoa, tottista, lumivyöryetsintää jne. sää- ja lumitilanteen mukaan. Olen jo lupautunut menemään lumivyöryetsintäkurssille helmikuussa Puustin ja kaverini tolleriuroksen kanssa ja kurssin jälkeen ipor-laviinikokeeseen kyseise...