Siirry pääsisältöön

Tokon harrastaminen PONin kanssa

Olen harrastanut tokoa kahden PONin sekä yhden welsh corgi pembroken kanssa, lisäksi olen seurannut ystävien ja tuttavien harrastamista. Pystyn siis hiukan vertailemaan PONia myös muihin rotuihin tokokoirana.

Omat PON-tyttöni ovat siis Tiuhti 6 v (äiti) ja Susu 1,5 v (tytär). Tiuhdin kanssa nuoruudessa starttailtiin tokoa, mutta menestyksen puute johtui enemmän ohjaajan tietämättömyydestä kuin koirasta. Tokossa onnistuminen asettaa nimittäin paljon vaatimuksia myös ohjaajalle: pitää tietää, mitä tekee. Sen lisäksi, että osaa liikkeet, pitää harjoitella palkattomuutta ja kisarutiinia sekä hallita omaa jännitystään. Kisarutiinin puute nimenomaan on ollut meillä ongelma, ja nyt lähdemmekin tänä vuonna uusin eväin rakentamaan Tiuhdin kanssa avointa luokkaa.

Susun kanssa meillä on ollut nuoren koiran ongelmia, toisin sanoen aivan liian vähän häiriötreeniä koiran ikään nähden. Susu on koira, joka tekee kaiken mitä osaa, kunhan vain korvat ovat hommissa mukana.

Jos PONin kanssa aikoo ylipäätään mitään harrastaa, on ensiarvoisen tärkeää sosiaalistaa se huolellisesti pienestä saakka vieraisiin ihmisiin, treenihalleihin ja tietysti vieraisiin koiriin. Ja tehdä sitä häiriötreeniä. PALJON. Pikku-PONia kiinnostaa kaikki!

PON eroaa esimerkiksi corgista tai bordercolliesta siten, että se ei yleensä jaksa yhtä monta toistoa samaa asiaa. Siksi treeni on PONin kanssa syytä suunnitella etukäteen huolellisesti, jotta koira ei kyllästy ja ajasta saa kaiken irti. Itse olen todennut, että on helpompaa estää kyllästyminen ennalta pitämällä treeni mielenkiintoisena ja tarpeeksi lyhyissä paloissa, kuin motivoida jo kyllästynyt koira taas treenin pariin. Kun tekee enintään 4 toistoa ja sen jälkeen leikkipalkka, pieni tauko ja uusi aihe, niin koira jaksaa innokkaana vähän pidempäänkin.

Toinen huomioni PONeista on ollut, että PON on yllättävän usein ns. ohjaajapehmeä, eli reagoi voimakkaasti ohjaajalta tulevaan paineeseen. Jos PON paineistuu, se ilmenee usein hitautena, muualle tuijotteluna ja haisteluna. Siksi treeneissä on tärkeää pysyä itse innostavana ja positiivisena sekä pidättäytyä rankaisusta ja NRM:stä (no-reward- mark). Koiran kiinnostus tekemiseen voi silloin loppua nopeasti.

Kun pitää edellä mainitut mielessä, eli ohjaajan tietotaidon, oikeanlaisen treenin ja koiran toistokeston ja pehmeyden, on mielestäni PONin kanssa aivan mahdollista harrastaa tokoa omaksi iloksi tai kisaten jopa valioksi saakka. Positiivinen puuhailu karvakaverin kanssa on sitä paitsi tosi kivaa molemmille.

Saara

Suomen PON-kerhon tokon mestaruuskisat kilpailtiin tänä vuonna jo varhain, huhtikuun 14. päivä. Voittoisa parivaljakko oli Wilma Puroila ja Bina EVL3-tuloksella. Toiseksi tulivat Saara Uljas ja Susu ALO3-tuloksella. Kolmanneksi tulivat Anni Heinilä ja Masa, joiden kisa päättyi ohjaajan keskeyttämiseen. Keskeyttäminen saattaa PONin kanssa olla toimiva taktiikka tulevaisuuden kokeita ajatellen, jos koira ei sillä kertaa keskity tokoiluun. Kuva: Anni Heinilä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogi avautuu!

Tervetuloa Suomen PON-kerhon PON harrastaa -blogiin! Tässä blogissa kahdeksan aktiivista (PON)koiraharrastajaa kertoo harrastuskokemuksistaan; treeneistä, kilpailuista ja kouluttajana toimimisesta. Kirjoitamme inspiraation iskiessä myös yhdistystoiminnasta; esimerkiksi kokeiden ja koulutusten järjestämisestä. Haluamme tällä blogilla nostaa esille polski owczarek nizinnyn potentiaalia monipuolisena harrastuskoirana. PON on Suomessa edelleen melko harvinainen rotu, mutta sitä nähdään tästä huolimatta monilla harrastuskentillä. Tyypillisin harrastusmuoto on näyttelyt - Suomen PON-kanta on maailmanlaajuisestikin tarkasteltuna erittäin laadukas ja PONit menestyvät näyttelyissä säännöllisesti. Näyttelyiden lisäksi PONista on kuitenkin moneksi; sen kanssa harrastetaan esimerkiksi rallytokoa, tokoa, agilityä, jäljestämistä, raunioetsintää, koiratanssia ja vaikka mitä. PON on luonteeltaan aktiivinen paimenkoira; se nauttii työskentelemisestä ja niistä haasteista, mitä erilaiset harrastukse...

Kun harrastuskoira vanhenee

Koiran ikääntyminen aiheuttaa aina jonkinlaisia muutoksia. Aktiivisen harrastuskoiran kanssa muutokset ovat usein isompia ja omistaja joutuu pohtimaan monia kysymyksiä; miten pitkään koira jaksaa harrastaa, milloin on oikea aika jäädä eläkkeelle ja miten koira siihen reagoi. Itselläni nämä kysymykset alkavat olla pian ajankohtaisia, oma harrastuskaverini Nemi täyttää kohta 8 vuotta. Vaikka se onkin vielä hyvässä kunnossa ja treenaa säännöllisesti, tiedostan, että näin ei todennäköisesti jatku enää montaa vuotta. Harrastaminen pitää aina tehdä koiran ehdoilla, mutta erityisen tärkeää se on ikääntyvän koiran kanssa. Erityisesti fyysisesti vaativissa lajeissa, kuten agilityssä tai pk-lajeissa on tärkeää seurata koiran jaksamista ja palautumista treeneistä ja tarvittaessa keventää niitä. Koira ei usein itse ymmärrä, että jokin harrastus tai liike on sille liian raskas, vaan omistajan on tämä huomattava ja reagoitava siihen. Itse harrastan Nemin kanssa tällä hetkellä l...

Suunnitelmia uudelle vuodelle

Vuodenvaihteen aikoihin tulee usein tehtyä suunnitelmia. Mitä haluaisin harrastaa koirieni kanssa tulevana vuonna? Miten kunkin kanssa tulisi edetä ja millaisia tavoitteita asettaisin? Tuleeko meille pentuja vuonna 2020? Kun suunnitelmia ensin pyörittelee mielessään ja sitten ryhtyy tuumasta toimeen, sitä vallan yllättyy mitä kaikkea onkaan tänä päivänä tarjolla! Netti pursuaa erilaisten koirankoulutusyrittäjien kursseja. Jo aika monella taholla Suomessa saa talvellakin harrastaa sisätiloissa lämpimässä ja siistissä hallissa. Talvi ei enää olekaan ns. treenitauon aikaa kokonaisuudessaan, kuten aikaisemmin tyypillisesti oli kun ns. ulkotreenikausi päättyi esim. agilityn, jäljen ja raunioetsinnän osalta. Monia lajeja voi toki harrastaa talvellakin, kuten hakua, tokoa, tottista, lumivyöryetsintää jne. sää- ja lumitilanteen mukaan. Olen jo lupautunut menemään lumivyöryetsintäkurssille helmikuussa Puustin ja kaverini tolleriuroksen kanssa ja kurssin jälkeen ipor-laviinikokeeseen kyseise...