Siirry pääsisältöön

Tokon harrastaminen PONin kanssa

Olen harrastanut tokoa kahden PONin sekä yhden welsh corgi pembroken kanssa, lisäksi olen seurannut ystävien ja tuttavien harrastamista. Pystyn siis hiukan vertailemaan PONia myös muihin rotuihin tokokoirana.

Omat PON-tyttöni ovat siis Tiuhti 6 v (äiti) ja Susu 1,5 v (tytär). Tiuhdin kanssa nuoruudessa starttailtiin tokoa, mutta menestyksen puute johtui enemmän ohjaajan tietämättömyydestä kuin koirasta. Tokossa onnistuminen asettaa nimittäin paljon vaatimuksia myös ohjaajalle: pitää tietää, mitä tekee. Sen lisäksi, että osaa liikkeet, pitää harjoitella palkattomuutta ja kisarutiinia sekä hallita omaa jännitystään. Kisarutiinin puute nimenomaan on ollut meillä ongelma, ja nyt lähdemmekin tänä vuonna uusin eväin rakentamaan Tiuhdin kanssa avointa luokkaa.

Susun kanssa meillä on ollut nuoren koiran ongelmia, toisin sanoen aivan liian vähän häiriötreeniä koiran ikään nähden. Susu on koira, joka tekee kaiken mitä osaa, kunhan vain korvat ovat hommissa mukana.

Jos PONin kanssa aikoo ylipäätään mitään harrastaa, on ensiarvoisen tärkeää sosiaalistaa se huolellisesti pienestä saakka vieraisiin ihmisiin, treenihalleihin ja tietysti vieraisiin koiriin. Ja tehdä sitä häiriötreeniä. PALJON. Pikku-PONia kiinnostaa kaikki!

PON eroaa esimerkiksi corgista tai bordercolliesta siten, että se ei yleensä jaksa yhtä monta toistoa samaa asiaa. Siksi treeni on PONin kanssa syytä suunnitella etukäteen huolellisesti, jotta koira ei kyllästy ja ajasta saa kaiken irti. Itse olen todennut, että on helpompaa estää kyllästyminen ennalta pitämällä treeni mielenkiintoisena ja tarpeeksi lyhyissä paloissa, kuin motivoida jo kyllästynyt koira taas treenin pariin. Kun tekee enintään 4 toistoa ja sen jälkeen leikkipalkka, pieni tauko ja uusi aihe, niin koira jaksaa innokkaana vähän pidempäänkin.

Toinen huomioni PONeista on ollut, että PON on yllättävän usein ns. ohjaajapehmeä, eli reagoi voimakkaasti ohjaajalta tulevaan paineeseen. Jos PON paineistuu, se ilmenee usein hitautena, muualle tuijotteluna ja haisteluna. Siksi treeneissä on tärkeää pysyä itse innostavana ja positiivisena sekä pidättäytyä rankaisusta ja NRM:stä (no-reward- mark). Koiran kiinnostus tekemiseen voi silloin loppua nopeasti.

Kun pitää edellä mainitut mielessä, eli ohjaajan tietotaidon, oikeanlaisen treenin ja koiran toistokeston ja pehmeyden, on mielestäni PONin kanssa aivan mahdollista harrastaa tokoa omaksi iloksi tai kisaten jopa valioksi saakka. Positiivinen puuhailu karvakaverin kanssa on sitä paitsi tosi kivaa molemmille.

Saara

Suomen PON-kerhon tokon mestaruuskisat kilpailtiin tänä vuonna jo varhain, huhtikuun 14. päivä. Voittoisa parivaljakko oli Wilma Puroila ja Bina EVL3-tuloksella. Toiseksi tulivat Saara Uljas ja Susu ALO3-tuloksella. Kolmanneksi tulivat Anni Heinilä ja Masa, joiden kisa päättyi ohjaajan keskeyttämiseen. Keskeyttäminen saattaa PONin kanssa olla toimiva taktiikka tulevaisuuden kokeita ajatellen, jos koira ei sillä kertaa keskity tokoiluun. Kuva: Anni Heinilä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Pennusta harrastuskoiraksi

Varsinkin agility-kentiltä tuttu PON-harrastaja Maija Koski kertoo harrastusten aloittamisesta suloisen Una-pennun kanssa. Kun Una tyttönen jäi meille Mimmi-äidin kaveriksi, toivoin siitä uutta harrastuskaveria itselleni. Opettelu perusoppeihin alkoi heti pienenä. Poikien lähdettyä maailmalle, alkoi Unalla leikkikoulu. Joka aamu ennen töihin lähtöä tehtiin joku pikku juttu. Esim. keittiön jakkaran kiertoa tai takatassuilla tasapainoilua tyynylle. Kaikki harjoitukset teimme tarjoamisen kautta, ja ihan pienen hetken kerrallaan. Erilaisia jumppaliikkeitä opeteltiin myös heti ja näin vahvistimme tasapainoa ja Una oppi huomaamaan, että takanakin on tassut joita voi käyttää. Huomasin heti, että Unassa on potentiaalia harrastuskoiraksi. Mikä laji olisi se paras? Peruspohjaa rakennettiin agilityä silmällä pitäen, sekä myös tokoa ajatellen. Agilityyn tarvitaan terverakenteinen koira ja pelkkään agilityyn suuntautuminen olisi voinut olla väärä ratkaisu. Ja toki pennun kanssa kaikki tekem

Kansainvälistä yhteistyötä kasvattajien kesken

Aikana ennen internetiä – kylläpä tunnen itseni vanhaksi! - me kasvattajat kommunikoimme keskenämme maasta toiseen kirjeitse. Lähetimme valokuvia edestakaisin, kerroimme menestyksistä ja vastoinkäymisistä. Vastauksen saaminen kesti viikkoja, joskus kuukauden tai parikin. Vastaavasti suunnitelmat, esim. pentujen tuominen ulkomailta, nartun astuttaminen ulkomailla, tehtiin varsin pitkälle aikavälille ja nopeisiin ratkaisuihin oli vaikea ryhtyä. Puhelimella soittaminen ulkomaille oli kallista ja siksi useimmiten tyydyttiin kirjeenvaihtoon. Internetin käytön yleistyttyä oli helpompi löytää myös eri maalaisten ihmisten puhelinnumeroita ja sähköpostiosoitteita ja kotisivuja. Meilläkin kotona alkoi puhelin soida ja puheluja tuli Yhdysvaltoja myöten. Joku ystävällinen sielu halusi vain antaa vinkkejä allergista koiraani varten!  Eräs slovakialainen vanha mies, suojelubokserikasvattaja joka oli sittemmin siirtynyt PONeihin, soitteli minulle sinnikkäästi monen vuoden ajan, kehui Miklosta j

PONit bloggaavat nyt yhä laajemmalla joukolla!

Uusi vuosi käynnistyy aina uusin suunnitelmin. Pienelle rotuyhdistykselle oman lehden painaminen on työläs ja kallis asia. Vaikka niin mielellämme pitäisimme yllä perinnettä neljä kertaa vuodessa ilmestyvästä PON-infosta, olemme etsineet muita tiedottamisen muotoja. Päätimme vuoden alussa, että PON-infoja julkaistaan jatkossa kaksi kertaa vuodessa ja laajennamme tämän blogin harrastusasioita laajemmalle kertomaan elämästä PONin kanssa. Toivottavasti kerhon jäsenet ja tietysti kaikki muutkin rodusta kiinnostuneet löytävät blogin. Tarkoituksena on julkaista tänä vuonna joka kuukausi jokin mielenkiintoinen juttu, joka kertoo arjesta PONin kanssa. Toimitustiimiin on saatu mukaan rotua reilun vuosikymmenen harrastanut Ulla-Maija Nikko, jolla on pettämätön vaisto löytää jutunaiheita jäsenistöltämme. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan, millaisia tarinoita saammekaan luettavaksi! Maija Mäki Suomen PON-kerhon hallituksen puheenjohtaja